Kolonisten van Catan speltips tactiek

Hoe win ik Kolonisten van Catan? Of je nou het bordspel speelt of de online versie op internet, je wilt winnen! Ik ga je een paar tips geven die kunnen helpen om beter te worden en om te kunnen winnen. Natuurlijk heb je nooit garantie om te winnen, want het blijft voor deels ook een geluksspel.

Cijfers
Pak zoveel mogelijk verschillende cijfers. Het is risicovol om twee beginplekken te kiezen met dubbelen cijfers. Hoe meer cijfers hoe meer je de kansen op grondstoffen verspreid. Let er ook op welke cijfers je pakt, probeer een 2 en een 12 zeker te vermijden, de cijfers maken de minste kans om gedobbeld te worden. De cijfers 6 en 8 zijn het beste en daarna de 5 en de 9. Probeer deze vier cijfers te pakken als startpositie.

Grondstoffen
Probeer zoveel mogelijk verschillende grondstoffen te pakken. Het is erg belangrijk om hooi en zilver te hebben. Deze zijn nodig voor ontwikkelingskaarten en om steden te bouwen. Een stad kost 2 hooi en 3 zilver, zilver verkrijgen door ruilen kost veel tijd. Elke keer dat jouw getal wordt gegooid ontvang je grondstoffen. Zorg ervoor dat je niet meer dan 7 kaarten in je hand hebt, want je raakt kaarten kwijt als er 7 wordt gegooid. Soms moet je wel eens een gokje wagen, maar doe het nooit te vaak.

Havens
Probeer altijd een haven te pakken en houdt ook rekening met de havens bij je startpositie. Zorg ervoor dat een van de beginplekken dicht bij een haven is. Een haven zorgt ervoor dat je makkelijker en sneller kan ruilen, het is groot nadeel als je geen haven hebt. Als je de laatste speler bent dan mag je twee startposities kiezen, het kan soms handig zijn om dan voor een 3:1 of een 2:1 haven te kiezen.

Startpositie 3:1 haven
Een 3:1 haven moet je alleen pakken als beide getallen goed zijn en de grondstoffen belangrijk zijn voor je. Door de haven mis je één grondstof, maar heb je wel weer een voordeel met het ruilen.

Startpositie 2:1 haven
Pak alleen een 2:1 haven als je als tweede plek de grondstof voor die haven kan pakken. Speel alleen op een haven als je de grondstof minimaal twee keer kan verkrijgen en als de getallen voor die grondstof ook goed zijn. Het heeft geen nut om alleen op lage getallen te spelen. Probeer ook minimaal nog twee andere soorten grondstoffen te pakken. Breidt zo snel mogelijk uit om andere grondstoffen te kunnen pakken.

kolonisten van catan voorbeeld

Langste handelsroute
De langste handelsroute levert 2 punten op. Probeer alleen voor de langste straat te gaan als je zeker weet dat de kans groot is dat je de langste handelsroute kan behouden. De zekerheid wordt bepaald door de hout en steen die je binnen krijgt, heb je hoge getallen dan kan je voor de langste handelsroute gaan. Probeer niet met lage getallen de langste handelsroute te pakken, iemand anders kan dan makkelijk de langste handelsroute van je afpakken. Ga niet te veel met een andere speler strijden om de straat, hierdoor focus je te veel op straten bouwen en minder op uitbreiden. Als twee of meer spelers strijden om de straten dan kunnen andere spelers juist makkelijker winnen door uit te breiden, steden te bouwen en ontwikkelingskaarten te kopen.

Ontwikkelingskaarten
Ontwikkelingskaarten zijn erg belangrijk in het spel. Ontwikkelingskaarten vergroten de kans om te winnen. Je mag een gekochte ontwikkelingskaart pas de volgende beurt inzetten. Tussen de ontwikkelingskaarten liggen vijf kaarten die ieder 1 punt waard zijn. Je maakt ook kans om een stratenbouw kaart te krijgen, een inventie kaart, monopoly kaart en ridders. De ridders zitten het meest tussen de ontwikkelingskaarten. Bij een stratenbouw kaart mag je twee straten bouwen. Een inventie kaart geeft je de mogelijkheid om 2 grondstoffen naar keuze uit de bank te pakken. Bij een monopoly kaart moeten alle spelers één gevraagde grondstof die zij in hun handen hebben afgeven.

Grootste riddermacht
Je maakt kans op ridders door het kopen van ontwikkelingskaarten. Door de grootste riddermacht te pakken krijg je 2 punten. De ridder zorgt ervoor dat je de rover kan weghalen bij jou geblokte grondstof en het zorgt ervoor dat je bij iemand een kaartje kan stelen.

Let op de spelers
Houdt altijd de andere spelers in de gaten. Probeer bij te houden welke kaarten de andere spelers in hun handen hebben. Dit kan erg belangrijk zijn wanneer je de rover moet verzetten en het is erg belangrijk als je een monopoly kaart hebt. Houdt ook de ontwikkelingskaarten van de andere spelers in de gaten. Wanneer iemand heel lang dezelfde kaart voor zich heeft liggen kan dit betekenen dat dit een monopolykaart is of een punt.

Dwarszitten
Ga aan het begin de speler dwarszitten die jouw uitbreidingsplek wil pakken. Dwarszitten doe je door middel van de rover. Zet de rover op een grondstof die hij of zij het hards nodig heeft. Als je om dezelfde plek vecht moet je niet gaan ruilen met die persoon, hij of zij zal dan zeker je plek in bezit nemen. Later ga je de rover plaatsen bij de speler met de meeste punten of waarvan jij vermoed dat hij of zij de meeste punten heeft. Plaats de rover op de belangrijkste plek, de plek met het beste getal of de plek met de grondstof die voor die speler het belangrijkst is. Heb je geen voorkeur bij het blokken, probeer dan een plek te pakken waarbij je meerdere spelers blokt.

Share